Hej,

18 mars, 2011 § 3 kommentarer

jag har internet! För en vecka sedan skrev jag detta, jag tänkte publicera det då men det var så himla mycket krångel med att ladda upp bilder.

2011.03.10

I väntan på Bredbandsbolaget slog jag till på ett mobilt bredband för kontantkort, vilken bra grej! Visserligen har jag fått extremt mycket gjort de här dagarna, packat upp och organiserat och sorterat och läst – i morse började jag på Walden – och försökt förstå mig på nya typer av hushållsmaskiner, men det finns gränser för hur huslig jag orkar vara.

Att läsa Walden (eller ska det vara Skogsliv vid Walden? Eller det är kanske i den gamla översättningen, insåg jag nu? Jag läser nyöversättningen av Peter Handberg) känns som rätt sak att fördriva tiden med i sammanhanget jag befinner mig, tekniskt och geografiskt isolerad, i ett gammalt knarrande, dragigt hus. Thoreau skriver:

På baksidan av huset kunde man skönja den vaga konturen av en trädgård, som en gång blivit planterad men aldrig rensad på grund av ägarens fruktansvärda deliriska anfall; det var nu skördetid. Trädgården var övervuxen av malört och brunskära, den sistnämnda fastnade i mina kläder med sina frukter. Skinnet av ett murmeldjur hade nyligen blivit uppsatt på baksidan av huset, en trofé från hans sista Waterloo, men nu behövde han ingen värmande mössa eller handskar mer.

Ungefär så känner jag för det här huset, det bär så många spår av föregående gäster, händelser; tusentals dagar av regn och solsken och kyla – att det liksom i sig självt är en vag kontur av svunna tider, människor, berättelser.

(Slut)

Nu är det idag igen. Jag hade tänkt besöka biblioteket här (folkbiblioteket!) i eftermiddags, men det visade sig att de har stängt på fredagar. Jag har städat och snart kommer min bror hit för att dricka kaffe.

Några iakttagelser av landsbygden: det är otroligt stjärnklart här, varför har jag aldrig tänkt på att det är skillnad på stjärnhimlar över städer och över landskap? Himlen är liksom småprickig, som en Niotillfem-kjol, och i den djupaste blå nyans. Igår snöade det – alltså var himlen chokladbrun – och det är grej nummer två, de tycker att det är överskattat att grusa eller salta snön här. Det är extremt halt överallt, särskilt på den lilla stentrappa som leder upp till vår entrédörr. Bussen är alltid i tid. Kyrkan, som ligger ett stenkast bort, håller gudstjänst klockan elva på söndagar (klockorna befinner sig på mycket behagligt höravstånd, skönklingande men inte öronbedövande. Där min kille bodde förut, precis bredvid en kyrka, rätt högt upp i huset dessutom, höll de jämt dånande själaringningar klockan tio på förmiddagarna). Vår närmaste granne har ett helt koppel whippethundar som ylar ikapp ibland; han tar aldrig ut dem tillsammans, bara en åt gången på minipromenader.

Nu kommer min bror!

Annonser

§ 3 svar till Hej,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Hej,Dekadensmagasinet.

Meta

%d bloggare gillar detta: