Vidlöftiga kvarter

3 maj, 2012 § Lämna en kommentar

Hej, jag har varit och är fortfarande lite sjuk och blodfattig, men nu när det är vår har jag fått lust att skriva igen, och göra saker. I går besökte jag min favoritplats häromkring:

Linné besökte herrgården på sin skånska resa 1749, men då fanns ännu inte den vita huvudbyggnaden på bilden, den byggdes först 1778 – 1780 i tidsenlig stil. Det var hur som helst ändå trädgårdarna Linné gillade, så klart:

Trädgården var anlagd norr om huset nedför en hög backe med många avsättningar och bestod av följande kvarter, som alla voro par om ställt på bägge sidor om gången. En grön deklivitet instängd inom en häck av Sabina. Lustkvarteret med en klippt gran uti avsättningen vid varje hörn. I centro stod Pallas på ena sidan av gången och Venus på den andra. På yttra sidan vid vardera desse kvarter var en skön bågegång av avenbok, klippt som ett valv, och därutom en grön bassäng. Avenbokshäck, 5 alnar hög, ovan klippt i figurer, avskilde tvärtföre ifrån undre delen av trädgården det som var mera höglänt. Härifrån sluttade en grön vall till en fyrkantig damm med 4 höga granpyramider på vardera sidan. En manshög avenbokshäck avstängde trädgården tvärtföre, och en grön vall sluttade neder åt en fyrkantig damm, men buxbom var planterad på sidan av vägen. Övra raden av 8 höga, klippta granar med en grön vall, som sluttade neder till en grön avlång grav. Vid gången var en statua av lejon. Fyra horisontella, vidlöftiga kvarter, omgivne med buxbomskant. En vacker fontän sprang upp i reservoaren men gröna bräddar. På sidorne åt gången var en ligusterhäck, men på hörnen åt fontänerne voro täcka nischer av avenbok. Nedersta kvarteret var instängt med en häck och därutom omkring en hög avenbokshäck. Utomkring desse kvarter låg en stor grav eller damm. Lindar inneslutade hela trädgården, vilkas blommor denna tiden gåvo en härlig lukt.

Köksträdgården låg högt och öster om lustträdgården med många fruktträn, där man utur ett centro, som var omgivit med de högsta träd, vilka voro uppdragne som en hög mur, kunde se över hela lustträdgården igenom 8 alléer, som alla lupo åtskilt från ett centro.

Köksträdgården med alléerna står kvar, fast de har växt ihop till tunnlar. I det centro som Linné skriver om står en betongurna med en ful plastblomma i. Vid trädtunnlarnas fötter växer smultron och ogräs, men gräsmattorna är i alla fall välklippta. Det snyggaste är ändå rhododendronparken, som också anlagts efter Linnés besök, kanske av någon som gillade rhododendronravinerna på Sofiero. Nu för tiden är den vanskött och igenvuxen och fallna trädstammar, ludna av mossa, har fallit kors och tvärs över den, men den blommar fortfarande helt fantastiskt. Och snart växer ormbunkarna upp kring vallgravarna…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Vidlöftiga kvarterDekadensmagasinet.

Meta

%d bloggare gillar detta: